Het RIVM heeft de afgelopen zeven dagen 64.087 bevestigde besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 5 procent minder dan de week daarvoor.
Toch gaat de daling volgens het RIVM nog niet hard genoeg. Het reproductiegetal daalde afgelopen week iets tot 1,1. Dat betekent dat de uitbraak nog niet uitdooft.
Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn de laatste besmettingscijfers over het coronavirus “niet slecht, maar ook niet goed genoeg”.
Het kabinet kondigt om 19.00 uur tijdens een persconferentie waarschijnlijk strengere maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden.
De afgelopen zeven dagen zijn 64.087 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het RIVM, de eerste daling in twee maanden. Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 67.542 positieve tests. Dat komt neer op een afname van 5 procent.
“Vooral in de laatste dagen zagen we een lager aantal meldingen. Dat lijkt een effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden”, zegt het instituut in een toelichting.
Toch gaat de daling volgens het RIVM nog niet hard genoeg. Het zogeheten reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt onder de bevolking, daalde afgelopen week iets tot 1,1.
De overheid wil dat het reproductiegetal onder de 1 komt. Dan dooft de uitbraak langzaam uit.
"Het aantal besmettelijke personen blijft hoog, met 166.000 personen deze week", aldus het instituut. Het RIVM wijst er ook op dat er in de leeftijdsgroepen boven de 60 jaar nog geen daling van het aantal positief geteste mensen te zien is.
Kabinet komt waarschijnlijk met strengere maatregelen
Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn de laatste besmettingscijfers over het coronavirus "niet slecht, maar ook niet goed genoeg". Het aantal dagelijkse besmettingen ligt inmiddels flink onder de 8.000.
De meest betrokken ministers spraken dinsdag uren over de cijfers. Premier Rutte en minister De Jonge zullen om 19.00 uur zeer waarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigen. Dat is nodig om de druk op de ziekenhuizen sneller te laten afnemen.
Het kabinet overweegt nieuwe coronamaatregelen die de groepsgrootte moeten beperken, zoals het tijdelijk sluiten van musea, theaters en bioscopen, zeggen ingewijden.
Ook andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen, liggen op tafel, zoals pretparken en dierentuinen. Alles wat ertoe kan leiden om groepen mensen, onderlinge contacten en reisbewegingen te beperken, wordt volgens hun bekeken.
Flinke daling in Amsterdam-Amstelland en Hollands-Midden
Het RIVM maakte dinsdag verder bekend dat het aantal sterfgevallen verder is opgelopen. In de afgelopen week zijn 435 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Vorige week meldde het instituut 329 corona-sterfgevallen en de week daarvoor 185.
Het RIVM maakte ook bekend dat 1.966 mensen vanwege het coronavirus waren opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis, en dat 321 mensen op een intensive care waren opgenomen. Een week eerder waren dit er respectievelijk 1.739 en 333.
De regio’s Amsterdam-Amstelland en Hollands-Midden lieten de grootste daling van het aantal nieuwe besmettingen zien. Vergeleken met de voorgaande week is het aantal meldingen met minstens 20 procent gedaald.
De regio’s met het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners zijn Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Midden- en West-Brabant. Deze regio’s hadden meer dan 500 meldingen per 100.000 inwoners.
In de afgelopen week zijn ruim 295.000 personen getest in teststraten van de GGD, ruim 26.500 minder dan in de week ervoor. De uitslag is bekend van 292.613 mensen. Van deze groep testten 48.495 positief.
"Het percentage positieve testen is nog hoog (16,6 procent), maar daalt sinds juli 2020 voor het eerst in vergelijking met de voorgaande week", aldus het RIVM.
Lees meer over het coronavirus:
- Werkgevers worstelen met coronaverzuim en CoronaMelder – commerciële bureaus met sneltests springen in het gat
- Een 54-jarige Spaanse vrouw vertelt hoe het is om proefpersoon te zijn voor het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson
- Trumps coronabehandeling kostte bijna €550.000 – dat is niet weggelegd voor ‘gewone’ Amerikanen